perjantai 30. marraskuuta 2018

Maailman ympäri, päivät 43-44: Cuscosta Limaan


Maanantain aamiaisen jälkeen jatkoimme rauhassa lepäilemistä. Hotellin netti tökki edelleen ja ilmeisesti oli koko rakennuksessa toimimatta, ja henkilökunta koitti selvittää asiaa käyden meidänkin huoneistossa testailemassa verkkoa. Puolisollani oli nyt vuorostaan vatsa samanlaisessa kunnossa kun itselläni aiemmin, joten hänellä ei ollut kiire minnekään. Minun piti sen sijaan käydä postittamassa Machu Picchusta ostamani kortit Suomeen. Niinpä päivän kääntyessä iltapäivän puolelle lähdin kävelyretkelle Cuscoon. Reitti keskustaan oli helppo ja alamäkeen nopea kävellä. Posti sijaitsi El Sol –kadulla ja olin sen jo pariin otteeseen aiemmin ohittanut, joten löytämisessä ei ollut ongelmia. Parin korttelin päässä oli Wanchaqin tori, jossa ajattelin hieman kierrellä aikani kuluksi.



Torilla oli myynnissä kaikenlaista, itse kiertelin kuitenkin ruokakojujen ympärillä. Hedelmiä, perunoita ja juustoja oli paljon myynnissä. Myyjät olivat pääasiassa sympaattisia mummoja. Välillä ilmassa leijuvat tuoksut muuttuivat hyvinkin karuiksi - varsinkin lihatuotteiden tiskien lähellä. Aluetta sai kierrellä melko rauhassa, vaikka jos jotain jäi hieman pidempään katsomaan, niin kyllä myyjä sen yleensä huomasi ja aloitti espanjankielisen myyntipuheensa. Hetken kapeita torikujia kierrettyäni päästin tehdä päivän eväsostokset kuitenkin ihan normaalissa kaupassa, samassa Orion-supermarketissa, jossa pari päivää sitten olimme ostoksilla. Vaikka en kauheasti iltaa varten evästä ostanutkaan, niin ylämäki hotellille sai hien virtaamaan kassien kanssa kavutessani tien vartta. Hotelli oli kävelyni aikana saanut internet-ongelmansa ratkottua, joten päätimme ottaa illan rennosti kämpässämme. Välillä turisti-vapaat päivät tekevät ihan hyvää, varsinkin edellispäivän Machu Picchu-rutistuksen jälkeen. Surffailimme netissä, tyhjensin Boliviasta ostamani viinipullon ja otimme rennosti lopun päivää. 





Tiistaina oli lähdön ja uuden kaupungin aika. Aamiaisen jälkeen laitoimme kamamme kasaan ja otimme Uberin Cuscon lentokentälle. Cuscosta menee varsinkin LATAMilla lentoja Limaan todella tiiviiseen tahtiin, joten kulkeminen näiden kaupunkien välillä on nopeaa ja helppoa. Lento meni ongelmitta ja tasaisesti, vaikka kapteeni varoittikin mahdollisesta turbulenssista kesken lennon. Jopa matkalaukkumme saapuivat nopeasti laukkuhihnalle, joten oli ilo palata LATAMin siiville. Majoittajamme kanssa olimme sopineet kyydityksen hoitamisesta Liman majapaikkaamme, mutta ketään juuri meitä odottavaa ei vastaantuloaulassa näkynyt. Taksin tyrkyttäjiä kyllä riitti, mutta päätimme luottaa taas Uberiin. Reilun puolen tunnin matkan päässä oli kämppä, jonne kuskimme ei tosin ihan suoraan osannut ajaa. Talossa tervehti ovimiehet ja ohjasivat hissille, joka vei meidät 15. kerrokseen, jossa huoneistomme oli. Kaksion olohuoneen ikkunasta avautui näkymä aina merelle asti ja tuntui hyvälle olla taas meren tasalla. Hengittäminen oli tasaista eikä keuhkot enää pelännyt hapen loppuvan ohuesta ilmasta.



Ensimmäiseksi iski nälkä ja tarve saada hieman vaatteita puhtaaksi. Huoneistossa oli pesukone, emmekä olleet pesseet likapyykkiä sitten laivamatkan. Taloon tullessamme olimme nähneet Uber Eatsin kuljettajan, joten ei muuta kuin sovellusta selailemaan. Olimme lopulta hyvin tylsiä, ja päädyimme McDonaldsin aterioihin ja jatkoimme pyykinpesukoneen opettelua. Kohta meillä olikin pyykki pyörimässä ja vatsa ravittuna. Aurinko alkoi jo laskea mereen, ja mietteet menivät tyhjään jääkaappiin ja tulevaan aamiaiseen. Muutaman korttelin päässä oli Plazavea-ketjun isompi market, jonne lähdimme iltakävelylle. Lentopäivään ei oikein muuta ohjelmaa jaksanut tunkea. Toki illan loppuhuipentumana oli pyykkien kuivumaan nosto. Muuten ilta menikin sohvalla television ja tietokoneen ääressä ennen nukahtamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti