lauantai 3. marraskuuta 2018

Maailman ympäri, päivä 17: Maisemien ihastelua


Aamulenkki Copacabanalla houkutteli ja kun sain silmät auki, niin oli aika lähteä testaamaan Paraguaysta ostettuja juoksukenkiä. Aamuaurinko paistoi suoraan siniseltä taivaalta itään aukeavalle rannalle ja imi lenkkeilijästä hyvin nopeasti mehut. Olin iloinen, että päivästä oli tulossa helteinen, mutta satunnaiselle hölkkääjälle se tiesi hikisiä paikkoja. Aamureippailun ja aamiaisen jälkeen tuntui kuitenkin löytyvän ihan uudella tavalla virtaa turistileikkeihin. Olimme nimittäin päättäneet lähteä Sokeritoppavuorelle.


Uber vei taas kätevästi kaapeliköysivaunun lähtöasemalle. Paikalla ei ollut onneksemme ruuhkaa kamerunilaista jalkapallojoukkuetta lukuun ottamatta ja automaatilta saimme ostettua liput ilman jonotusta ja hinta oli R$ 99/henkilö. Menimme jonoon odottamaan seuraavaa lähtevää vaunua, joita lähtee 20 minuutin välein ja mahduimme mukaan siihen helposti. Ajoituksemme oli siis loistava vierailulle.


Köysirata koostuu kahdesta osasta, johon kumpaankin meidän ostamat liput oikeutti. Ensimmäinen osuus vie Morro da Urcan huipulle, josta avautuu jo ihan hyvät näkymät. Morro da Urcan toiselta puolelta lähtee toinen köysirata Pão de Açucarin laelle. Kummallakin laella oli matkamuistokauppoja ja kahviloita. Lakien reunoilla oli myös rauhallisia polkuja kasvillisuuden suojassa, joissa pystyi bongaamaan liskoja ja vieraslajina seudulle asettautuneita pikkuapinoita. Alueella sai kierrellä vapaasti ja omaan tahtiinsa. Aikaa ylhäällä olisi saanutkin kulumaan vaikka kuinka paljon, varsinkin kun meillä oli pilvetön sää ja maisemat huikeat. Köysiratalippu tulee kuitenkin säilyttää tallessa itsellään koko ajan. Jokaiselle etapille köysiradan vaunuun noustessa kyytiin pääsi vain lippua näyttämällä, myös alaspäin lähtiessä.



Köysiratareissu oli todella hintansa arvoinen ainakin meille. Jälkikäteen katsoimme Youtubesta unohtumattoman kohtauksen 007 – Kuuraketti –elokuvasta, jossa James Bond taistelee Rautahampaan kanssa köysiratavaunun katolla. Nykyään vaunut ovat tukevampaa mallia, vaikka kyllä nekin hieman heijaavat varsinkin pysähtyessään pääteasemilleen. Nyt elokuvan maisemat Rion rantoineen ja Kristus-patsaineen ovat meille tuttuja ja paikan päällä nähtyjä.





Uberilla kämpälle, aurinkorasvaa iholle ja rannalla, se oli seuraava suunnitelma. Rannalla vuokrasimme tuolit hintaan R$ 5/tuoli. Tarvittaessa tuolinvuokraajat hoitivat myös tarjoilut paikalle rantabaareista. Ympärillä oli treenattuja lihaksia, minimaalisia bikineitä eli juuri sellaisia maisemia, mitä Copacabanalta, rantojen rannalta saattoi odottaakin. Törmäsimme suomalaiseen pariskuntaan auringon alkaessa jo laskea. He kertoivat olevansa Riossa parisen viikkoa, joista toinen oli jo takana. He kehottivat rannalla varovaisuuteen, koska heidän puhelimensa oli kuulemma jo rannalla varastettu. Tosin he totesivat, että hieman liiallisella alkoholin nauttimisella saattoi olla osuutensa asiassa.


Auringon laskettua kävimme vielä iltakävelyllä Ipaneman puolella. Myös sitä reunustaa siisti kävelytie ihan kuin Copacabanaakin. Rion rantatunnelmassa on jotain mystistä ja hyväntuulista. Samalla elämän raadollisuus on läsnä, kun näet roskista dyykkaavan etsivän illallista ja jättimäiset torakat vilistävät nurkissa. Kertaakaan en kuitenkaan tuntenut oloani uhatuksi iltaisinkaan, vaikka Rion vaarallisuudesta paljon puhutaankin. Kannattaa kuitenkin katsoa, millaisissa maisemissa kaupungissa liikkuu.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti