maanantai 19. marraskuuta 2018

Maailman ympäri, päivät 30-31: Ushuaia, Argentiina ja Punta Arenas, Chile


Tiistaiaamu valkeni Ushuaian satamassa. Kaupunki markkinoi itseään maailman eteläisimpänä kaupunkina ja maailman loppuna. Kaupungin satamasta löytää myös aluksia, jotka lähtevät kohti Etelämannerta. Myös maailman eteläisin Hard Rock Cafe –ravintola löytyy kaupungista, joten mistään ihan pienestä kyläpahasesta ei ole kyse. Odotimme kaupungin olevan Stanleyn tapainen pieni kylä, mutta kaupunki olikin odotuksiamme suurempi. Kauniit lumipeitteiset vuoret ympäröivät kaupunkia.


Kaupunkikierrokseltamme palattuamme hyttiimme löysimme sängyltämme puhtaat vaatteet valmiiksi viikattuna odottamassa kaappiin nostamista. Zaandam jatkoi jo iltapäivällä matkaansa Ushuaiasta eteenpäin jäätiköiden reunustamaa salmea pitkin. Myös tätä varten kaiuttimet ulkokansilla antoivat selostusta kuudesta ohittamastamme jäätiköstä. Me tyydyimme ihastelemaan jäätikkö-maisemia kahdeksannen kannen kuumasta porealtaasta.
 

Iltaohjelma oli tiistaina hieman normaalista poikkeava. Laivan teatterissa näytettiin BBC:n tuottamia videotarinoita napa-alueiden luonnosta ja eläimistä. Laivan muusikot soittivat samaan aikaan videoihin varta vasten sävellettyä musiikkia. Show jälkeen poikkesimme kasinolla ja ruletissa jäimme historiallisesti kumpikin voitolle. Makedonialaisesta Martinista tuli kertaheitolla suosikkimme laivan ruletinpyörittäjistä.

Keskiviikkona heräsimme Chilestä. Punta Arenas oli vanha perinteinen satamakaupunki, joka kukoisti varsinkin ennen Panaman kanavan avautumista. Kaupungista löytyy ravintoloita, joissa voi maksaa niin dollareilla kuin euroillakin. Mahdollisten tsunamien varalle kaupungissa on merkitty pakoreitit korkeammille paikoille ja autoilijat vaikuttivat Chilessä olevan paljon kohteliaampia jalankulkijoita kohtaan kuin esimerkiksi Argentiinassa ja Brasiliassa. Kaupungin keskustaan (ja myöhemmin myös takaisin) kaupungin ulkopuolella olevasta rahtisatamasta meidät vei laivayhtiön järjestämä bussi, jota kuljetti varsin välitön vanhempi herrasmies nimeltään Fidel.




Zaandamille palattuamme oli edessä postikorttien kirjoittamista ja päivälepoa. Käväisin myös katsomassa laivan palapelin tilannetta, ja kovasti vaikuttaa siltä, että kahden tuhannen palan palapeli tulee valmistumaan edessä olevien meripäivien aikana valmiiksi. Illalliselle mennessämme aurinko vielä paistoi kirkkaasti. Jotenkin risteilyillä on tottunut siihen, että illallisaikaan mennessä aurinko on jo laskenut. Eteläisen Chilen päivät olivat kuitenkin jo niin kotoisen kesäisen pitkiä, että illallissali kylpi vielä ilta-auringossa, kun maistelimme ruokailumme päätteeksi tarjoilijamme suosittelemia herkullisia jälkiruokia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti