maanantai 29. lokakuuta 2018

Maailman ympäri, päivä 14: Luontoa ihmettelemässä


Sunnuntai alkoi matkamme ensimmäisellä hotelliaamiaisella. Vaikka itse hotelli vaikutti parhaat päivänsä nähneeltä, niin aamiainen oli oikein runsas, houkutteleva ja maittava. Sillä jaksaisi pitkälle, ja paljon oli tänään tarkoitus nähdäkin. Iguassun vesiputoukset (käytän vesiputouksista nyt tätä suomalaisimpaa kirjoitusmuotoa) ovat meille se syy tehdä Riosta hyppy myös tänne Brasilian, Paraguayn ja Argentiinan rajalle. Laukkuun pakkasimme vettä, eilen kaupasta ostamamme eväsleivät sekä kameran. 

Uberilla hurautimme vesiputouksia ympäröivän kansallispuiston vierailijakeskukseen, jossa oppaat ohjasivat meitä lippujonoon. Tarkoitus olisi kirjoittaa puistosta, sen hinnoista ja käytännöistä oma erillinen blogiteksti, josta on toivottavasti jollekin paikan päälle menijälle jotain hyötyä, joten jätän yksityiskohdat siihen tekstiin. Lippujen oston jälkeen matka jatkui kaksikerroksisella turistibussilla putouksia reunustavan kävelypolun päähän. Oli aika kaivaa kamera esiin.

Jo polun alkupäässä näkymät olivat huikeat, mutta sitä edetessä putoukset vain suureni ja tie vei niitä lähemmäksi. Lopulta oli mahdollisuus kävellä putouksen keskellä, missä ei putouksien nostamilta vesipisaroilta voinut välttyä ja kokemus tiesi myös kastumista. Iguassun putouksien suuruus, pauhu ja kauneus vetää sanattomaksi enkä sitä oikein kirjallisesti osaa kuvailla, eikä sitä kameraankaan saa oikein vangittua. Paikka ylitti suuret odotukset, jotka olimme sille asettaneet. Kaikkinensa saimme kulumaan kolmisen unohtumatonta tuntia paikanpäällä. Tässä hieman kuvasatoa:






Kansallispuiston vierailijakeskuksen edessä menee tie, jonka toisella puolella on lintupuisto. Olimme ottaneet sen päivän toiseksi luontokohteeksi. Lipunmyyntikojuun kiemurteli jono, jossa oli ainakin reilu parikymmentä ihmistä. Yllätykseksemme huomasimme kuitenkin kaksi lipunmyyntikonetta, joissa liput saisi jonottamatta luottokortilla.

Puisto on sukellus Etelä-Amerikan luontoon ja sen lintuihin. Vierailija pääsee kävelemään suuriin häkitettyihin tiloihin lintujen pariin. Lintujen lisäksi yksi suuri häkki on pyhitetty perhosille. Lisäksi alueella voi ihastella muita eläimiä, kuten kilpikonnia ja matelijoita. Boa ja anakonda ovat varsin vaikuttavia, paikallinen naisjoukko ihasteli jopa anakondaa niin, että heidän mukana oleva mummo pyörätuolissa unohtui heiltä ja pyörätuoli lähti rullaamaan asfaltoitua polkua pieneen alamäkeen. Ryntäsin pyörätuolin perään ja naiset taisivat ottaa tapauksesta opikseen runsaita kiitoksia antaen.

Lippu lintupuistoon maksoi 45 Brasilian paikallisella ja oli ihan hintansa arvoinen. Saimme lähes pari tuntia sielläkin vierähtämään. Alueella on hyvin toimiva wi-fi ja sieltä sai nälkään ja janoon helpotusta. Ulos lähtiessä on suurehko matkamuistomyymälä tuliaisten ostoa varten. Puisto on kaiken kaikkiaan varsin mielenkiintoinen paikka. Itselleni jäi mieleen varsinkin yksi perhonen, joka pyöri pidemmän aikaa ympärilläni lopulta laskeutuen shortsieni lahkeeseen. Toinen mieleenpainuva eläinlaji oli ihanat tukaanit. Sekä mummoja vapaalle päästävä anakondaa ihmettelevä naislauma.






Tilattuamme Uberin hotelliimme saimme kuskiksemme saman hyvää englantia puhuvan kuskin kuin eilen matkalla lentokentältä kotiin. Hän uskaltautui jo kysymään kotipaikastamme ja kielestämme. Lisäksi hän tiesi, että Suomessa käytetään euroja, koska hän kerää erilaisia sentin kolikkoja. Annoinkin hänelle suomalaisen version viiden sentin kolikosta, koska sellainen sattui lompakostani löytymään.

Kotiuduttuamme oli aika lähteä etsimään ruokaa, koska olimme koko päivän kiertäneet aamiaisen ja eväsleipien voimalla. Suuntasimme keskustaan, jossa pariin suurempaan pubiin oli kokoontunut äänekäs joukko ihmisiä. Brasiliassa oli presidentinvaalipäivä ja tuloksia oltiin juuri julkaisemassa. Ilotulitteet ja papatit räjähtelivät ja ihmisillä oli joko kannatuspaidat tai Brasilia-paidat päällä. Väkeä virtasi koko ajan lisää keskustaan. Kävelimme pari korttelia sivummalle Pizza Hutiin pizzalle ja syötyämme oli keskustassa jo melkoinen hulina. Poliisi oli ohjaamassa liikennettä, katu oli osittain suljettu ja autot eteni jonossa tööttäillen. Ihmisiä oli valtoimenaan kaduilla ja ilotulitteita tuntui riittävän. Meno oli varsin villiä eikä hillittyihin vaalivalvojaisiin tottunut suomalainen oikein osaa kuvitella tuota ilman näkemistä. Ei voinut kuin ihmetellä brasilialaista ihmisluontoa. Jos kansa menee presidentistä sekaisin, niin juhlat taitavat olla vielä riehakkaammat, jos Brasilia sattuisi jalkapallon MM:n voittamaan, silloin kun juhlia voisi koko kansa, eikä 55 % kansasta, kuten nyt valitun presidentin takana ollut osuus. Onneksi hotellimme oli reilun kilometrin päässä ihan keskustasta, koska meidän oli aika vetäytyä iltalevolle, vaikka kansa kaduilla juhlikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti