tiistai 6. syyskuuta 2011

Wien, Itävalta

Wien on säveltäjien ja kuninkaallisten kaupunki, joka tarjoaa varmasti jokaiselle jotakin. Valitettavasti meillä oli syyskuisella matkallamme varattu tutustumiseen vain yksi päivä. Ohjelmaa olisi löytynyt varmasti pidemmäksikin aikaa. Rajatusta aikataulusta johtuen päätimmekin toteuttaa Wieniin tutustumisemme niillä kaikkein kliseisimmillä tavoilla, eli kävely- ja hevosajelukierroksella keskustassa sekä tutustumalla Schönbrunnin linnaan. Tämä osoittautui ainakin meille aivan loistavaksi tavaksi nähdä kaupunkia ja sen huikeita kohteita.



Saavuimme Wieniin Bratislavasta autolla ja suunnistimme kohti Landstraβe/Wien-Mitten metroasemaa, jonka ympäristössä on useita parkkihalleja. Maan pinnalle parkkihallista noustuamme kävelimme kohti muutaman sadan metrin päässä olevaa Stadtparkia, joka oli vehreä ja kuuluisuuksien patsaineen varsin mielenkiintoinen kokemus. Puiston ylpeys, eli Johann Straussin kultainen monumentti oli kunnostettavana, mutta kopion wieniläiset olivat turistien iloksi paikalle tuoneet. Muut puiston patsaat Schubertista Makartiin vahtivat puistossa viivähtäjiä entiseen tapaan.


Kaupungin henkeen totutellen suunnistimme Weihburg gassea ja Seilerstättea pitkin Musiikkitalolle, josta lähdimme kohti taidekeskus Albertinaa. Matkan varrella alkoi käydä selväksi, että Wienissäkin on yksi ylitse muiden, Mozart. Niinpä käynti hänen patsaansa luona Burggartenissa oli lähes välttämättömyys.

Albertina –aukiolla on monia kahviloita ja yhdelle istahdimme hetkeksi miettimään seuraavaa päämääräämme ja vastauskin oli silmiemme edessä. Wienissä voi monista eri paikoista nousta hevosvaljakon kyytiin ja päätimme hetken aikaa lepuuttaa jalkojamme, mutta nähdä samalla myös kaupunkia. Kahdenkymmenen minuutin ajelu vanhassa kaupungissa maksoi 40 euroa ja oli kyllä kokeilun arvoinen. Nähtävyyksien lisäksi oli hauska seurata muiden turistien reaktioita vaunumme rämistellessä pitkin mukulakivettyjä katuja heidän ohitseen.

Hevosajelusta selvittyämme suuntasimme matkamme Kärntner Straβen kauppakadulle, jonka kaupoista löysimme matkaamme niin Mozartin kuulia kuin paikallista musiikkiakin ennen kuin onnistuimme pääsemään vaikuttavan Pyhän Stefanin Katedraalille asti.

Kiertely alkoi jo tuntua sekä jaloissa että vatsassa, joten katedraalin vieressä olevan Mozart -talon löydettyämme lähdimme Singer Staβenia pitkin takaisin kohti Stadtparkia ja parkkihallia. Singer Staβenilta löysimme myös miellyttävän ravintolan, jossa oli vielä pakko nauttia viinilasien ääressä maittavat wieninleikkeet.

Schönbrunnin linna on myös kohde, missä saisi helposti kulumaan vaikka koko päivän museoissa, eläintarhassa sekä ihastuttavassa puutarhassa labyrintteineen, patsaineen ja kukkaistutuksineen. Vaikuttava paikka, jota ei sanoin voi tarpeeksi kuvata, toivottavasti siis kuvat pystyvät edes hieman puhumaan puolestaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti