maanantai 12. syyskuuta 2011

Pula, Kroatia

Pulasta on kaveripiirissäni nimensä vuoksi tullut jo lähes legendaarinen kohde. Edellisellä kerralla Kroatiassa ja lähimaissa matkustaessani 2008 vierailu kaupungissa ei valitettavasti mahtunut matka-aikatauluun, joten tällä kertaa oli aivan pakko päästä Pulaan. Ajoimme maisemareittiä ensin Pulan lähettyville, Istrian niemimaan eteläisinpään päähän Premanturaan ennen itse kaupunkikierrosta. Tarkoitus oli itse asiassa ihan päähänpiston vuoksi käydä katsomassa, olisiko aivan kärkeen mahdollista helppo vaeltaa. Premanturan keskustassa kuitenkin kävi ilmi, että matkaa itse kärkeen oli hieman enemmän, mihin varusteemme ja aikataulumme antaisi periksi, joten asia olisi vaatinut hieman parempaa paneutumista ennen kohteeseen lähtöä.


Premanturasta lähdimme etsimään ruokapaikkaa. Opaskirjan hehkuttama Valsabbion Pješčana Uvalassa vaikutti kuitenkin hieman liian hienostuneelta reissuvaatteillemme, joten ihastelimme ravintolaa vain ulkopuolta. Pješčana Uvala vaikutti mukavalta pieneltä kylältä Pulan liepeillä, mutta ruokaa lähdimme metsästämään Pulan keskustasta.
Jätimme auton Trg Republiken lähelle, josta oli lyhyt kävelymatka Narodni trgin vieressä olevaan kauppahalliin. Kauppahallin yläkerrasta löysimme mukavan kursailemattoman ravintolan, josta saimme valita alkupalaksi kunnon Istrialaisen alkupalalautasen - herkullista ilmakuivattua kinkkua, tonnikalamajoneesia sekä juustoa. Myös pääruoka oli maittavaa, ja matkaajan jaksoivat sen jälkeen tutkia, mitä kaikkea nähtävää Pulalla oli tarjota.
Ruokapaikkamme oli aivan Pulan kävelykatujen ja vanhan kaupungin naapurissa. Niinpä hyppäsimme väkijoukkoon sekaan.
Pula suorastaan henkii historiaa. Vanhan kaupungin vilinään pääsi näyttävän Sergiuksen riemukaaren alta.



Kaaren alta Sergijevaca johdattaa suoraan Pulan vanhalle Forumille. Forumia ja ympärillä olevia kahviloita vahtii Augustuksen temppeli ja kaupungintalo.


Historiaa henkiviä rakennuksia oli toinen toisensa perään. Heti Forumin jälkeen oli vuorossa tuomiokirkko eli Katedrala.


 
Kandlerova –katua Amfiteatterille jatkaessa vanhan kaupungin pienet kadut on täynnä matkamuistoputiikkeja ja ravintoloita. Vihdoin edessä kohosi vaikuttava näky, Pulan amfiteatteri, joka on erittäin hyvin säilynyt.

 

Hetken näkymiä ihasteltuamme oikaisimme illan pimetessä Istarska –katua pitkin autoamme kohti. Pääsimme tyytyväisinä Pulasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti