lauantai 22. lokakuuta 2016

Herkullinen kaalilaatikko

Kaalilaatikko on hyvin ristiriitainen ruoka, koska sen maku riippuu paljon tekijästään. Kuiva ja liian kaalinen laatikko ei ikinä ole itseäni miellyttänyt. Niinpä olen tuunannut tämän perinneruuan omaan makuuni sopivaksi. Se on helppo ja halpa, vaikkakin tiskiä sen teosta tulee ja kaalin pilkkomisessa tarpeeksi pieneksi saattaa mennä lyhyempipinnaisilta hermo.

Tähän kaalilaatikkoon tarvitset:

n. vajaa 1kg silputtua kaalia
400g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
Mausteita oman maun mukaan, esim. rouhittu mustapippuri, jauhelihamauste, timjami, curryjauhe... tai perinteisempää meiramia
(ketsuppia)
Voita/ Ruokaöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

4 dl lihalienta = 1lihaliemikuutio + 4dl vettä
3 kananmunaa

1½ dl puuroriisiä
4dl vettä
suolaa

Uunissa 1 tunti 200 asteessa





Ja tässäpä ykstyiskohtaisemmat ohjeet:

1. Tee lihaliemi, kiehauta 4 dl vettä, murusta sekaan lihaliemikuutio, anna kiehua hetki ja jätä valmis lihaliemi jäähtymään
2. Silppua (tai esim. raasta) n. kilo tai vajaa kilo kaalia pieneksi

3. Laita seuraavaan kattilaan 4 dl vettä kiehumaan, mausta suolalla. Kun vesi kiehuu, niin lisää puuroriisi veteen, ja anna kiehua hiljalleen silloin tällöin sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin (n. 20 min)
4. Silppua sipuli ja valkosipuli
5. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
6. Ruskista voissa jauheliha paistokasarissa, lisää sipuli kuultumaan ja lopulta mausteita oman maun mukaan sekä valkosipuli. Kun valkosipulikin saanut hieman lämpöä, niin ota sivuun lautaselle.
7. Lisää paistokasariin hieman öljyä, lisää kaali ja kääntele lempeällä lämmöllä kaalia hetken aikaa, jätä vielä hetkeksi kannen alle. (EDIT 6/2017: Nykyään laitan öljyä kattilaan, lisään kaalin, pyörittelen kaalia hieman ja lopulta lisään tölkin tummaa olutta. Olut saa haihtua rauhassa, viimeistään silloin kun lisään kaalin jauhelihan sekaan paistokasarille) Jos kasarin koko sallii, niin voit lisätä kaalin jauhelihan sekaan ottamatta jauhelihaa sivuun lautaselle ja silloin öljyäkään ei tarvitse lisätä.

8. Voitele uunivuoka
9. Sekoita kaali, jauheliha ja puuroriisi, ja sekoita joukkoon halutessasi myös pari ruokalusikallista ketsuppia ja laita vuokaan. Itse tein tällä kertaa ketsuppi-version.

10. Vatkaa lihaliemeen - joka jo varmaan on hieman ehtinyt jäähtyä - kananmunat ja kaada lihaliemi-kananmunaseos vuokaan

11. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin keskitasolle ja anna olla sielä tunti

12. Ota uunista ja nauti. Parasta Kaalilaatikko on kuitenkin, kun laitat vuoan jäähtyneenä ja kelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin ja lämmität sen seuraavana päivänä uunissa (esim. 175 astetta, vähintään puoli tuntia)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti