keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Hatsapuri - Georgian herkullinen lahja maailmalle

Kaikille georgialaisen ruuan ystäville hatsapuri (khachapuri), eli juustotäytteinen piiras, on varmasti yksi himotuimmista herkuista. Kunnon hatsapuria on vain Suomessa hyvin hankala saada, ja vaikka Helsinkiin on jo parikin georgialaista ravintolaa perustettu, niin omaan makuun sopivaa olen saanut hakea Tallinnasta asti.

 
Hatsapureja on monen näköisiä ja montaa eri muotoa. Jokaisella georgialaisella mummolla on varmasti oma reseptinsä hatsapuriin, joten siksi onkin vaikea sanoa, miltä se "oikea" maistuu.

Hatsapurin tärkein raaka-aine on mielestäni Sulguni-juusto. Monissa netissä löytyvissä ohjeissa hankalasti saatavaa sulgunia on koitettu korvata feta-mozzarella -sekoituksella, mutta itse en ole tuolla sekoituksella hatsapuria kokeillut tehdä.

Piipahdin kerran Pasilan Junailijankujalla sijaitsevassa Eestin Puodissa ja ilokseni heiltä löytyi hyllystä muutama paketti sulgunia. Pakkohan sitä oli heti omaan jääkaappiin hamstrata!! Ja samalla alkoi armoton hatsapuri-reseptien selailu.

 
 
 
Yhdestä kiekosta riittää juustoa kahteen hatsapuriin. Toinen kiekko meni oman reseptiyhdistelmän testaukseen, ja jo toisella kiekolla onnistuin tekevään oikein maistuvat hatsapurit, joita georgialaisesta ruuasta pitävät ystäväni jopa kehaisivat parhaiksi Suomessa syömiksi hatsapureiksi!
 
Tässä siis ohje kahteen pienen piirakkavadin kokoiseen hatsapuriin:
 
Käynnistä ensin hiiva! Siihen tarvitset:
1 dl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
n. 3 rkl jauhoja
 
Lämmitä maito ja lisää sokeri sekä kuivahiiva n. kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita mukaan muutama ruokalusikallinen jauhoja ja anna hiivan käynnistyä n. 10 minuuttia eli kunnes hiivamössöön ilmaantuu kuplia.
 



Taikina:
1 muna
50 g voita
"hiivamössö"
2,5 - 3 dl jauhoja

Sulata voi ja anna sen hetki jäähtyä. Vatkaa kananmuna sekaisin sulan voin kanssa ja lisää mukaan käynnistynyt "hiiva-mössö". Lisää jauhoja pikkuhiljaa, vaivaa taikinaa ja koita pitää jauhojen määrä max.  3 desissä. Ja vaivaa taikinaa ainakin 5 minuuttia, vaikka kuinka tulisi kuuma taikinaa vaivatessa.

Anna taikinan nousta ainakin tunti lämpimässä.
 
 
Täyte:

1 sulguni-kiekko (n. 300 g)
1 muna juustotäytteeseen
1 muna voiteluun
(1-2 rkl smetanaa)
(jotain valmista juustoraastesekoitusta)
voita

Raasta juustokiekko. Itse kuorin ensin juustosta kuoren pois, koska kuori on hankalampaa raastaa. Ota kourallinen juustoraastetta syrjään hatsapurien päälle laitettavaksi. Sekoita lopun raasteen sekaan yksi kananmuna ja mahdollisesti myös hieman smetanaa, jos sellaista jääkaapista sattuu löytymään. Voit lisätä myös jotain muuta juustoraastetta mukaan. Itse laitoin hieman mukaan valmista cheddar-gouda -juustoraastetta.
 
Jaa muna-juustoraaste-seos kahteen osaan ja pyörittele niistä pallot.

Jauhota kaulintataso hyvin. Irrota kohonnut taikina varovasti kulhosta, nosta se jauhojen päälle, muotoile se jauhojen avulla helposti leikattavaan muotoon ja leikkaa taikina kahteen yhtä suureen osaan.
 
Jauhota kaulin ja kauli taikinasta suurin piirtein pyöreä ohut taikinalevy. Nosta toinen muna-juustoraastepallo taikinan keskelle. Kokoa taikina reunoiltaan pallon päälle, kuin tekisit suuren khinkalin. Purista taikina pallon päällä hyvin yhteen ja painele käsin hatsapuri tasaiseksi niin, että taikinan sisällä oleva juusto leviää joka puolelle ja hatsapuri saa pyöreän muotonsa.

Käännä hatsapuri nurinperin niin että tasainen puoli tulee päälle, kun nostat hatsapurin pellille, piirakkavuoalle, tai missä sen sitten aioitkaan laittaa uuniin.
 
Voitele hatsapuri munalla päältä, ja sen jälkeen painele haarukalla hieman reikiä hatsapuriin. Laita puolet sivuun otetusta juustoraasteesta hatsapurin päälle ja laita uuniin 15 minuutiksi n. 200 asteeseen.



Kun hatsapuri on kypsä, niin ota uunista, anna hieman laskeutua, jos hatsapuri on noussut (niinkuin yleensä on) suureksi kupoliksi uunissa ja voitele päältä reilulla voimäärällä (ainakin 10 g). Anna hieman jäähtyä, ettei polta suuta, viipaloi paloiksi ja nauti!
 
Ja sitten tee toinen hatsapuri samalla lailla jäljellä olevista aineksista!

3 kommenttia:

  1. Kiitos selkeästä ja hyvästä reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta. Tästä on tullut vakiovieras ruokalistallamme; onneksi meillä on virolais-venäläinen kauppa lähellä. Aina ei sulgunia ole, joten muutkin Järvenpäässä tekevät hatsapuria.

    Käsi-invaliditeetin vuoksi teen taikinan koneella, joten ei tule kuuma ja taikinan rakenne on erinomainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitoksista! Tuota ohjeen juustomäärää voi kasvattaakin, varsinkin silloin, kun käyttää mozzarellan ja fetan sekoitusta. Ja jos etsii georgialaista makuelämyksiä, niin voin lämpimästi suositella Rioni-ketjua (Helsinki/Espoo/Turku/Tampere), jonka myötä myös Suomessa on alkanut saamaan omaan makuuni olevaa georgialaista ruokaa.

      Poista