keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Hatsapuri - Georgian herkullinen lahja maailmalle

Kaikille georgialaisen ruuan ystäville hatsapuri (khachapuri), eli juustotäytteinen piiras, on varmasti yksi himotuimmista herkuista. Kunnon hatsapuria on vain Suomessa hyvin hankala saada, ja vaikka Helsinkiin on jo parikin georgialaista ravintolaa perustettu, niin omaan makuun sopivaa olen saanut hakea Tallinnasta asti.

 
Hatsapureja on monen näköisiä ja montaa eri muotoa. Jokaisella georgialaisella mummolla on varmasti oma reseptinsä hatsapuriin, joten siksi onkin vaikea sanoa, miltä se "oikea" maistuu.

Hatsapurin tärkein raaka-aine on mielestäni Sulguni-juusto. Monissa netissä löytyvissä ohjeissa hankalasti saatavaa sulgunia on koitettu korvata feta-mozzarella -sekoituksella, mutta itse en ole tuolla sekoituksella hatsapuria kokeillut tehdä.

Piipahdin kerran Pasilan Junailijankujalla sijaitsevassa Eestin Puodissa ja ilokseni heiltä löytyi hyllystä muutama paketti sulgunia. Pakkohan sitä oli heti omaan jääkaappiin hamstrata!! Ja samalla alkoi armoton hatsapuri-reseptien selailu.

 
 
 
Yhdestä kiekosta riittää juustoa kahteen hatsapuriin. Toinen kiekko meni oman reseptiyhdistelmän testaukseen, ja jo toisella kiekolla onnistuin tekevään oikein maistuvat hatsapurit, joita georgialaisesta ruuasta pitävät ystäväni jopa kehaisivat parhaiksi Suomessa syömiksi hatsapureiksi!
 
Tässä siis ohje kahteen pienen piirakkavadin kokoiseen hatsapuriin:
 
Käynnistä ensin hiiva! Siihen tarvitset:
1 dl maitoa
1 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
n. 3 rkl jauhoja
 
Lämmitä maito ja lisää sokeri sekä kuivahiiva n. kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita mukaan muutama ruokalusikallinen jauhoja ja anna hiivan käynnistyä n. 10 minuuttia eli kunnes hiivamössöön ilmaantuu kuplia.
 



Taikina:
1 muna
50 g voita
"hiivamössö"
2,5 - 3 dl jauhoja

Sulata voi ja anna sen hetki jäähtyä. Vatkaa kananmuna sekaisin sulan voin kanssa ja lisää mukaan käynnistynyt "hiiva-mössö". Lisää jauhoja pikkuhiljaa, vaivaa taikinaa ja koita pitää jauhojen määrä max.  3 desissä. Ja vaivaa taikinaa ainakin 5 minuuttia, vaikka kuinka tulisi kuuma taikinaa vaivatessa.

Anna taikinan nousta ainakin tunti lämpimässä.
 
 
Täyte:

1 sulguni-kiekko (n. 300 g)
1 muna juustotäytteeseen
1 muna voiteluun
(1-2 rkl smetanaa)
(jotain valmista juustoraastesekoitusta)
voita

Raasta juustokiekko. Itse kuorin ensin juustosta kuoren pois, koska kuori on hankalampaa raastaa. Ota kourallinen juustoraastetta syrjään hatsapurien päälle laitettavaksi. Sekoita lopun raasteen sekaan yksi kananmuna ja mahdollisesti myös hieman smetanaa, jos sellaista jääkaapista sattuu löytymään. Voit lisätä myös jotain muuta juustoraastetta mukaan. Itse laitoin hieman mukaan valmista cheddar-gouda -juustoraastetta.
 
Jaa muna-juustoraaste-seos kahteen osaan ja pyörittele niistä pallot.

Jauhota kaulintataso hyvin. Irrota kohonnut taikina varovasti kulhosta, nosta se jauhojen päälle, muotoile se jauhojen avulla helposti leikattavaan muotoon ja leikkaa taikina kahteen yhtä suureen osaan.
 
Jauhota kaulin ja kauli taikinasta suurin piirtein pyöreä ohut taikinalevy. Nosta toinen muna-juustoraastepallo taikinan keskelle. Kokoa taikina reunoiltaan pallon päälle, kuin tekisit suuren khinkalin. Purista taikina pallon päällä hyvin yhteen ja painele käsin hatsapuri tasaiseksi niin, että taikinan sisällä oleva juusto leviää joka puolelle ja hatsapuri saa pyöreän muotonsa.

Käännä hatsapuri nurinperin niin että tasainen puoli tulee päälle, kun nostat hatsapurin pellille, piirakkavuoalle, tai missä sen sitten aioitkaan laittaa uuniin.
 
Voitele hatsapuri munalla päältä, ja sen jälkeen painele haarukalla hieman reikiä hatsapuriin. Laita puolet sivuun otetusta juustoraasteesta hatsapurin päälle ja laita uuniin 15 minuutiksi n. 200 asteeseen.



Kun hatsapuri on kypsä, niin ota uunista, anna hieman laskeutua, jos hatsapuri on noussut (niinkuin yleensä on) suureksi kupoliksi uunissa ja voitele päältä reilulla voimäärällä (ainakin 10 g). Anna hieman jäähtyä, ettei polta suuta, viipaloi paloiksi ja nauti!
 
Ja sitten tee toinen hatsapuri samalla lailla jäljellä olevista aineksista!

lauantai 22. lokakuuta 2016

Herkullinen kaalilaatikko

Kaalilaatikko on hyvin ristiriitainen ruoka, koska sen maku riippuu paljon tekijästään. Kuiva ja liian kaalinen laatikko ei ikinä ole itseäni miellyttänyt. Niinpä olen tuunannut tämän perinneruuan omaan makuuni sopivaksi. Se on helppo ja halpa, vaikkakin tiskiä sen teosta tulee ja kaalin pilkkomisessa tarpeeksi pieneksi saattaa mennä lyhyempipinnaisilta hermo.

Tähän kaalilaatikkoon tarvitset:

n. vajaa 1kg silputtua kaalia
400g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
Mausteita oman maun mukaan, esim. rouhittu mustapippuri, jauhelihamauste, timjami, curryjauhe... tai perinteisempää meiramia
(ketsuppia)
Voita/ Ruokaöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

4 dl lihalienta = 1lihaliemikuutio + 4dl vettä
3 kananmunaa

1½ dl puuroriisiä
4dl vettä
suolaa

Uunissa 1 tunti 200 asteessa





Ja tässäpä ykstyiskohtaisemmat ohjeet:

1. Tee lihaliemi, kiehauta 4 dl vettä, murusta sekaan lihaliemikuutio, anna kiehua hetki ja jätä valmis lihaliemi jäähtymään
2. Silppua (tai esim. raasta) n. kilo tai vajaa kilo kaalia pieneksi

3. Laita seuraavaan kattilaan 4 dl vettä kiehumaan, mausta suolalla. Kun vesi kiehuu, niin lisää puuroriisi veteen, ja anna kiehua hiljalleen silloin tällöin sekoitellen, kunnes vesi on imeytynyt riisiin (n. 20 min)
4. Silppua sipuli ja valkosipuli
5. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
6. Ruskista voissa jauheliha paistokasarissa, lisää sipuli kuultumaan ja lopulta mausteita oman maun mukaan sekä valkosipuli. Kun valkosipulikin saanut hieman lämpöä, niin ota sivuun lautaselle.
7. Lisää paistokasariin hieman öljyä, lisää kaali ja kääntele lempeällä lämmöllä kaalia hetken aikaa, jätä vielä hetkeksi kannen alle. (EDIT 6/2017: Nykyään laitan öljyä kattilaan, lisään kaalin, pyörittelen kaalia hieman ja lopulta lisään tölkin tummaa olutta. Olut saa haihtua rauhassa, viimeistään silloin kun lisään kaalin jauhelihan sekaan paistokasarille) Jos kasarin koko sallii, niin voit lisätä kaalin jauhelihan sekaan ottamatta jauhelihaa sivuun lautaselle ja silloin öljyäkään ei tarvitse lisätä.

8. Voitele uunivuoka
9. Sekoita kaali, jauheliha ja puuroriisi, ja sekoita joukkoon halutessasi myös pari ruokalusikallista ketsuppia ja laita vuokaan. Itse tein tällä kertaa ketsuppi-version.

10. Vatkaa lihaliemeen - joka jo varmaan on hieman ehtinyt jäähtyä - kananmunat ja kaada lihaliemi-kananmunaseos vuokaan

11. Laita vuoka 200 asteiseen uuniin keskitasolle ja anna olla sielä tunti

12. Ota uunista ja nauti. Parasta Kaalilaatikko on kuitenkin, kun laitat vuoan jäähtyneenä ja kelmulla peitettynä yöksi jääkaappiin ja lämmität sen seuraavana päivänä uunissa (esim. 175 astetta, vähintään puoli tuntia)


lauantai 5. maaliskuuta 2016

Peltilihapiirakka

Blogini varmasti uskollisin tietämäni lukija välitti toiveen, että lisäisin tänne ohjeen "siitä jauhelihapiirakasta, jota teillä aina saa". Noh, kyseessä on taas puolisoni bravuuri, jonka tekemiseen en koske pitkällä tikullakaan, mutta tällä kertaa osallistuin kokkauksen dokumentoimiseen.



Tähän retro-lihapiirakkaan tarvitsee:

800g / 2 levyä isoa lehtitaikinalevyä
700g jauhelihaa
1 iso sipuli
2dl puuroriisiä

2 kananmunaa

Jauhelihan maustamiseen:
mustapippurirouhetta
jauhelihamaustetta
chilijauhetta
suolaa/aromisuolaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl makeaa chilikastiketta
3 rkl ketsuppia

suolaa veden maustamiseen
öljyä paistamiseen
jauhoja kaulinnan helpottamiseksi.



Valmistelut alkaa jo pari tuntia ennen kokkaamista, kun lehtitaikina otetaan sulamaan, mutta muuten itse valmistus käy nopeasti.



1. Laita puuroriisiä varten vesi (n. litra) kiehumaan ja mausta suolalla. Kun vesi kiehuu, niin lisää riisi, sekoita ja anna veden kiehua hiljalleen kannen alla n. 15 minuuttia aika ajoin sekoittaen, kunnes riisi on hieman pehmentynyt. Voit laittaa riisiä kiehumaan laittaessasi jo uuninkin lämpiämään 200 asteeseen.




2. Laita paistinpannu ja sille öljy lämpimään, pilko silpuli ja kuullota niitä. Lisää sekaan jauheliha, ruskista ja mausta. Maistele välillä. Jauhelihassa saa olla makua ja suolaa melkoisesti, koska itse taikina on varsin mautonta. Lisää viimeiseksi ketsuppi, kun jauheliha on kypsää ja muut mausteet on jo lisätty.



3. Ota syvä uunipelti ja laita sille leivinpaperi. Erottele sulaneet taikinalevyt ja levitä ensimmäinen levy kaulimista helpottavien jauhojen päälle.Kauli ensimmäinen levy pohjaksi, eli pellin kokoiseksi. Levitä ensimmäinen kaulittu levy uunipellille leivinpaperin päälle valmiiksi. Kaulitse toinen levy sen jälkeen, ja muista kaulita se hieman suuremmaksi kuin ensimmäinen levy.




4. Kaada siivilän avulla vesi pois riisistä. Riisi saa olla vielä hieman kova sisältä. Laita valutettu riisi takaisin kattilaan, jonne lisätään myös riisin joukkoon jauheliha sekä yksi raaka kananmuna. Sekoita ainekset hyvin keskenään.



5. Kaada jauheliha-riisiseos pellille taikinapohjan päälle, ja levitä se tasaiseksi.



6. Riko toinen kananmuna esimerkiksi lasiin ja rikoita sekoittaen sen rakenne haarukalla.



7. Laita kanneksi kaulittu taikinalevy pellille aikaansaannoksen päälle ja taita kannen reunat pohjalevyn alle. Painele kansi tasaiseksi, voitele piirakka kananmunalla ja pistele lopuksi haarukalla kanteen reikiä.







8. Laita uunipelti 200 asteiseen uuniin keskitasolle ja paista n. 35-40 minuuttia.



9. Ota uunista, anna levähtää hetken, leikkaa sopiviksi paloiksi ja nauti!





torstai 11. helmikuuta 2016

Pasticcio Goes Turkki!


Löysin ostamastani keittokirjasta mielenkiintoisen ja helpolta vaikuttavan pasticcio-ohjeen, mutta tämän "köyhän mielen lasagnen" ainekset ei oikein itseäni miellyttänyt, koska mukana oli mm. anjovista, puolison vihaamaa paprikaa ja tylsää jauhelihaa, eikä talosta valkoviiniäkään tähän hätään löytynyt. Päätin kokeilla astetta omaperäisempää ja ehkä hieman turkkilaisempaa versiota, ja tälläinen siitä muotoutui:

oliiviöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
150 g salamisuikaleita
200 g kebablastuja
400 g tomaattimurskaa
1-1,5 dl kuivaa siideriä
suolaa
pippurirouhetta
225 g fusillipastaa
3 dl turkkilaista jugurttia
3 kananmunaa
muskottipähkinää jauhettuna
loraus ruokakermaa
50 g raastettua parmesaanijuustoa



1. Leikkaa sipuli ja valkosipuli
2. Kuullota oliiviöljyssä sipulia hetki paistinpannulla keskilämmöllä
3. Lisää valkosipuli hetken päästä mukaan ja sitten salami ja kebabliha



4. Lisää tomaattimurska ja siideri, ja anna hautua keskilämmöllä n. 20 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa. Mausta kastike suolalla ja pippurilla

5. Lisää pasta suolattuun kiehuvaan veteen ja anna kiehua n. 10 minuuttia. Itse innoistuin käyttämään kolmiväristä fusillia.
6. Sekoita kuorrutetta varten jugurtti ja kananmunat, sekä muskottipähkinää maun mukaan

7. Valuta pasta, sekoita loraus kermaa valutetun pastan sekaan

8. Voitele vuoka, laita pohjalle puolet pastasta, päälle puolet kastikkeesta. Toista ja tee toinen vastaava kerros jäljelle jääneillä puolikkailla

9. Levitä päälle jugurttikuorrute ja ripottele sen päälle parmesaanijuustoa

10. Laita vuoka valmiiksi lämmitettyyn uuniin 200 asteeseen n. 25 minuutiksi

Ruoka oli oikein maistuvaa ja varsinkin tuo jugurttikuorrute oli todella mukava uusi tuttavuus. Nimenä pasticcio jäi hieman kaivelemaan mieltä, ja pienen googlailun jälkeen päättelin, että ehkä keittokirjan nimitys ei ollut ihan tarkka. Jotkut pitävät pasticciota piirakkana, toiset kreikkalaisena vastineena lasagnelle. Mikä lopullinen totuus onkaan? Jos tiedät, niin heitä kommenttia asiasta!

tiistai 9. helmikuuta 2016

Thai-kanakeitto

Reilun vuoden ajan ruokapöydässämme on ollut vakiovieraana ihana thai-kanakeitto, joska aikoinaan löysin  Tickle Your Fancy -blogista. Sittemmin blogi on muuttanut, mutta onnistuin löytämään linkin reseptin nykyiseen paikkaan ja alkuperäinen ohje on siis osoitteessa  http://www.lily.fi/blogit/tickle-your-fancy/thai-kookos-kanakeitto.

Ihastuin reseptiin, koska se on nopea ja todella maistuva. Ja tätä puolisokin jaksaa pyytää, ja siksi sitä tänään tein. Samalla koitin myös dokumentoida omat kokkailuni, jotta ohje olisi itselleni helposti löydettävistä myös täältä omasta blogistani.

Keittoa varten tarvitsee:

1 rkl öljyä
2rkl currytahnaa
400g broileria
1 sipuli
1 raastettu porkkana
1 tlk kookosmaitoa
5dl vettä
1 kanaliemikuutio
2rkl soijakastiketta
punaista chiliä
1rkl fariinisokeria
2 tl raastettua inkivääriä
50g nuudelia
1 limen mehu





Ja sitten valmistusohjeet eli 8 helppoa ja nopeaa kohtaa:

1. Pilko kanafileet, jos et hankkinut valmiita suikaleita
2. Leikkaa sipuli
3. Lämmitä öljy paistinpannulla tai kasarissa, ja laita sen lämmittyä sekaan currytahna sekä kana ja sipuli. Paista hetki.





4. Raasta porkkana
5. Laita kattilaan paistetut kananpalat ja sipuli. Lisää mukaan porkkanaraaste, kookosmaito, vesi, kanaliemikuutio sekä soijakastike. Hämmennä ja anna lämmetä.


6. Lisää leikattu chili, raastettu inkivääri ja fariinisokeri. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia.

7. Murskaa hieman nuudelia ja lisää palat keittoon. Kiehuta vielä 5 minuuttia. Tällä kertaa kokeilin täysjyvänuudeleita, ja nekin toimi!

8. Purista sekaan yhden limen mehu ja sitten saa syödä!