Hatsapurin tärkein raaka-aine on mielestäni Sulguni-juusto. Monissa netissä löytyvissä ohjeissa hankalasti saatavaa sulgunia on koitettu korvata feta-mozzarella -sekoituksella, mutta itse en ole tuolla sekoituksella hatsapuria kokeillut tehdä.
Piipahdin kerran Pasilan Junailijankujalla sijaitsevassa Eestin Puodissa ja ilokseni heiltä löytyi hyllystä muutama paketti sulgunia. Pakkohan sitä oli heti omaan jääkaappiin hamstrata!! Ja samalla alkoi armoton hatsapuri-reseptien selailu.
Yhdestä kiekosta riittää juustoa kahteen hatsapuriin. Toinen kiekko meni oman reseptiyhdistelmän testaukseen, ja jo toisella kiekolla onnistuin tekevään oikein maistuvat hatsapurit, joita georgialaisesta ruuasta pitävät ystäväni jopa kehaisivat parhaiksi Suomessa syömiksi hatsapureiksi!
Tässä siis ohje kahteen pienen piirakkavadin kokoiseen hatsapuriin:
Käynnistä ensin hiiva! Siihen tarvitset:
1 dl maitoa
1 tl kuivahiivaa1 tl sokeria
n. 3 rkl jauhoja
Lämmitä maito ja lisää sokeri sekä kuivahiiva n. kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita mukaan muutama ruokalusikallinen jauhoja ja anna hiivan käynnistyä n. 10 minuuttia eli kunnes hiivamössöön ilmaantuu kuplia.
1 muna
50 g voita
"hiivamössö"
2,5 - 3 dl jauhoja
Anna taikinan nousta ainakin tunti lämpimässä.
Täyte:
1 sulguni-kiekko (n. 300 g)
1 muna juustotäytteeseen
1 muna voiteluun
(1-2 rkl smetanaa)
(jotain valmista juustoraastesekoitusta)
voita
Raasta juustokiekko. Itse kuorin ensin juustosta kuoren pois, koska kuori on hankalampaa raastaa. Ota kourallinen juustoraastetta syrjään hatsapurien päälle laitettavaksi. Sekoita lopun raasteen sekaan yksi kananmuna ja mahdollisesti myös hieman smetanaa, jos sellaista jääkaapista sattuu löytymään. Voit lisätä myös jotain muuta juustoraastetta mukaan. Itse laitoin hieman mukaan valmista cheddar-gouda -juustoraastetta.
Jauhota kaulintataso hyvin. Irrota kohonnut taikina varovasti kulhosta, nosta se jauhojen päälle, muotoile se jauhojen avulla helposti leikattavaan muotoon ja leikkaa taikina kahteen yhtä suureen osaan.
Käännä hatsapuri nurinperin niin että tasainen puoli tulee päälle, kun nostat hatsapurin pellille, piirakkavuoalle, tai missä sen sitten aioitkaan laittaa uuniin.
Kun hatsapuri on kypsä, niin ota uunista, anna hieman laskeutua, jos hatsapuri on noussut (niinkuin yleensä on) suureksi kupoliksi uunissa ja voitele päältä reilulla voimäärällä (ainakin 10 g). Anna hieman jäähtyä, ettei polta suuta, viipaloi paloiksi ja nauti!