lauantai 22. helmikuuta 2014

Lihakukko - Kokeilua keittiössä

Muutama päivä sitten minuun iski ihan yllättäen halu tehdä lihakukko, jota en muistaakseni ennen ole maistanut, saati tehnyt. Koitin netistä etsiä helppoa ohjetta, mutta koska perinneruuasta on kyse, niin tapoja oli niin monta kuin tekijääkin. Soveltaminen ja oman reseptin etsiminen tekeekin kokkaamisen paljon hauskemmaksi, ja päätin kokeilla elämäni ensimmäisen lihakukon tekoa.

Kuoren leipominen itse oli poissuljettuvaihtoehto, koska leipominen ei ole lempipuuhaani, joten päädyin valmiiseen pakastetaikinaan.

Kauppareissun jälkeen reseptiksi olikin sitten muodostunut:

400 g possun palapaistia kinkusta
350 g naudan palapaistia
250 g kylkiviipaleita
     
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

1 pkt Myllyn Paras ruistaikinaa

voita voiteluun
folioa

400 g possun palapaistia kinkusta
350 g naudan palapaistia
250 g kylkiviipaleita
    
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tl suolaa
1 tl maustepippuria

1 pkt Myllyn paras ruistaikinaa

voita voiteluun
foliota

Ota ruistaikina sulamaan tunniksi.

Kuivaa ja leikkaa palapaistilihat tarvittaessa samankokoisiksi pieniksi suikaleiksi. Sekoita suola ja pippuri suikaleihin. Pilko sipuli ja tee valkosipulista ohuita viipaleita.


Laita pellille ristin muotoon foliota. Tee taikinoista pallot. Kaulitse taikinat soikion muotoon, pohjaosa pienemmäksi päällisosaa. Jätä taikinoiden keskiosat paksummiksi reunaosia. Nosta pohjaosa kaulitsemisen jälkeen folion päälle pellille.

Laita pohjaosan päälle kasa palapaistilihaa. Levitä valkosipulin viipaleet lihan päälle tasaisesti ja sitten puolet sipulista. Laita loput lihat ja sitten sipulit. Päällystä lihakeko kylkisiivuilla.


Nosta kansitaikina päälle. Kastele vedellä ja pullasudilla pohjaosan reunat. Nosta pohjan reunat ylös kansiosan päälle. Häivytä reunat vedellä kostutetuin sormin.


Voitele kukko päältä voisulalla. Laita uuniin 225 asteeseen puoleksi tunniksi ilman, että suljet kukkoa foliopakettiin. Ota pois uunista ja voitele vielä kertaalleen. Sulje kukko nyt folioon. Alenna uuninlämpö 120 asteeseen ja anna olla uunissa seuraavat 5 tuntia.

Anna kukon jäähtyä aivan rauhassa foliopaketissaan.


Taikinan käsittelyä en oikein hallitse, joten kukon taikina oli repeytynyt uunissa jo ensimmäisen käynnin aikana, ennen kuin laitoin edes foliopaketin kiinni. Seuraavalla kerralla siis sisältöä kukkoon pitänee laittaa vähemmän ja jättää kuori hieman paksummaksi.

Lopputulos oli kuitenkin pienistä esteettisistä ongelmista huolimatta herkullinen. Tätä tulee varmasti tehtyä uudestaankin.



































Ei kommentteja:

Lähetä kommentti