keskiviikko 31. elokuuta 2011

Kaalisalaatti

Syksyn lähestymisen huomaa kaupoissa, kun jättimäiset kaalikerät ilmeistyvät hyllylle. Kokonaisen, useamman kilon kaalin ostaminen saataa tuntua kahden hengen taloudessa varsin omituiselta, mutta loppujen lopuksi kaalia voi käyttää hyvinkin monipuolisesti ja vaihtelevasti.
Itse olen kaaliruokien suhteen yleensä varsin ennakkoluuloinen. Näin lienee melko moni muukin, joka kouluaikoina on törmännyt varsin omituisen makuisiin kaaliruokiin. Mutta varsinkin kaalikeitto ja erilaiset salaatit ovat minun mielestäni parasta antia, mitä kaalista voi saada.
Tässä yksi helppo, nopea ja muuntelukykyinen salaatti, jota tänään tuli tehtyä:
n. 300 g kaalia
½ punasipuli
balsamicoa
rouhittua mustapippuria
n. 100 g majoneesia


Suikaloi ja pilko kaali sekä punasipuli todella pieneksi. Pirskottele päälle balsamicoa pari-kolme ruokalusikallista. Lisää hieman mustapippuria ja lisää majoneesi. Majoneesia voi käyttää reilumminkin, jos sekoittelun jälkeen salaatin koostumus ei tunnu omaan makuun miellyttävältä ts. se on liian kevyttä.

Halutessaan punasipulin lisäksi voi sekaan puristaa valkosipulin kynnen, parhaimmassa tapauksessa parikin. Majoneesinkin voi tehdä itse. Salaatti sopii loistavasti grillin antimien lisukkeeksi, mutta tällä kertaa salaattini sai tehdä seuraa kanalle riisipedillä.

Kanaa riisipedillä

Tämä ruokablogi ei tuntuisi omalta, ellen aloittaisi sitä kotimme ehdottomasti yleisimmästä ruokalajista, eli kanasta riisipedillä. Se on helppo, vähätöinen, valmisteluiltaan nopea, edullinen, hankala pilata… ja ennen kaikkea loistavan makuinen. Siihen tarvitsee vain:
3 dl pitkäjyväistä riisiä
150 g créme fraîchea
3 marinoitua broilerinkoipea
aromisuolaa
rouhittua mustapippuria
paprika-jauhetta
curry-jauhetta
3 dl vettä

Laita uuni aluksi 225 asteeseen
Peitä uunin lämpiämistä odotellessa vuoan pohja riisillä (max. 3 dl) ja sirottele mausteet riisin päälle. Peittele créme fraîchella.

Lado broilerinkoivet pedin päälle ja levitä jäljelle jäänyttä marinadia tasaisesti koipien päälle. Muista kuitenkin, että liika marinadi tekee valmiista lopputuloksesta melko vetisen ja rasvaisen. Lisää lopuksi vielä vettä (n. 3 dl) niin, että koipien alapuoli on reilusti vedessä.

Kun koivet on ollut uunissa n. 20-30 minuuttia ja saaneet hieman väriä kuoreensa, niin uunin lämpötilan voi tiputtaa 175-180 asteeseen ja jatkaa odottelua  n. 40 minuuttia. Sitten ruoka onkin jo valmis.


Vaikka tätä ruokaa on tultu tehtyä lukemattomat kerrat , niin silti noiden lämpötilojen kanssa meinaa mennä sormi suuhun. Tulipa siis kerrankin kirjattua ne ylös jonnekin, josta ne on kätevä tarkistaa.


Tällä kertaa tein salaatiksi kaalisalaattia, ja vaikka annos ei mikään kukkanen ole, niin hyvin maittoi... jälleen kerran!

maanantai 29. elokuuta 2011

Vilna, Liettua

Heinäkuun alussa matkakuumeen puriessa kesken työrupeaman päätimme varata pikaisella aikataululla matkan Vilnaan. Liettua oli entuudestaan hieman tuntemattomampi maa, mutta sen pääkaupunki onnistui yllättämään todella positiivisesti. Kompakti ja historiaa henkivä Vilna sijaitsee vain tunnin lentomatkan päässä, joten sen soisi olevan suomalaisille hieman tutumpi paikka, kuin mitä se tällä hetkellä on.

Hotellimme oli varsin viehättävä Mabre Residence hotelli Vilnan vanhassa kaupungissa Pyhän Annan kirkon ja Vilnia-joen kupeessa. Hotelli sijaitsi kolmessa kerroksessa, hissiä ei ollut, mutta huoneet olivat tilavat toimivalla ilmastoinnilla ja WLAN-yhteydellä. Hotelli koostuu pihan ympärillä olevista useasta rakennuksesta ja aamiainen nautittiin pihapiirissä olevassa ravintolassa, Steakhouse Haziendassa. Hotellissa on myös miellyttävä saunaosasto, jonka voi varata käyttöönsä. Saunan, suihkun ja pienen uima-altaan lisäksi tiloista löytyy oleskelutila, jonne vahtimestari kävi napsauttamassa meille myös musiikkia soimaan kaiuttimista sauna-aikamme ajaksi.


Vilnan vanhan kaupungin historialliset nähtävyydet kiertää helposti kävellen. Näkymiä vanhan kaupungin yli voi ihailla Gediminasin tornista tai Kolmen ristin näköalapaikalta. Vaikuttavin maisema avautui kuitenkin ravintola Toresin terassilta auringonlaskun aikaan. Mikäli mahdollista, niin kannattaa ehdottomasti suunnata yhdeksi illaksi pois vanhan kaupungin vilinästä muutamia satoja metrejä Užupiota kohti. Terassi on kesäisin suosittu, joten ilman varausta pöytää saattaa joutua odottamaan ja henkilökunta voi esittää, ettei olisi huomaavinaankaan saapujaa, mutta sitkeydellä ainakin me onnistuimme pöydän lopulta saamaan.

Ravintolan alkupaloista löytyi myös matkat gastronomiset kohokohdat: Kepta duona su sūrio padažu ja Keptas - rūkytas varškės sūris. Rasvassa paistetut leivät sekä valkosipulinen savutuorejuusto veivät kielen mennessään. Eivät mitään laihduttajan unelmia, mutta todellakin kokeilemisen arvoisia ja olisivat yksinäänkin riittäneet iltapalaksi kahdelle.


Vaikka suurimmat ostoskeskukset eivät sijaitse ihan vanhassa kaupungissa, niin myös Vilnan katedraalilta lähtevän kauppakadun Gedimino prospektasin varrelta löytyy merkkikauppoja kierrettäväksi sekä pikaravintoloita McDonaldsista Hesburgeriin. Paikalliset matkamuistot ja käsityöt löytyvät helpoiten Plies-, Didžioji- ja Vokiečių-katujen varrelta, ja näillä kaduilla voit myös istahtaa kesäkuumalla terassille katselemaan kaupungin menoa kahvin, kylmemmän juoman tai ruuan ääreen jollekin monista terasseista. Kesälauantaina kaduilla et myöskään voi välttyä näkemästä illalla katukuvaan ilmestyviä polttariporukoita, jotka ovat pukeutuneet toinen toistaan kekseliäämpiin ja humoristisimpiin asuihin.

Neris-joen pohjoisranta edusti vanhan kaupungin vastakohdaksi uudempaa, mutta selvästi hengeltään kolkompaa Vilnaa. Kävelymatka Neris-joen yli typistyikin lopulta Europa-ostoskeskuksen Vapianossa lounastamiseen ja turhaan käyntiin Radisson Blu Lietuva -hotellin ylimmässä kerroksessa - ylimmän kerroksen kattoterassi ei ollut keskellä päivää auki.

Vilnassa on lukemattomia kauniita kirkkoja ja ovien ollessa auki, kannattaa ehdottomasti kurkistaa sisälle. Sunnuntai-aamuna satuimme tupsahtamaan taitavan liettualaiskuoron konserttiin vilkaistessamme Pyhän Kasimirin kirkon ovista sisälle. Myös muu arkkitehtuuri, patsaat ja vanhan kaupungin tunnelma vie helposti matkaajan mukanaan. Kaupunki on täynnä ihastuttavia yksityiskohtia ja katseltavaa, kuten esimerkiksi alla Pyhän Annan kirkko ja Adam Mickiewiczin muistopatsas sekä Akateemisen draamateatterin muusat.
Irtiotto kesäviikonlopuksi Vilnaan kannatti siis ehdottomasti. Kaupunki hemmotteli tunnelmallaan, ihmiset olivat pohjoismaisen hillittyjä eli sopivan tylyjä ja sääkin suosi matkaamme helteillä. Liettuaan on päästävä ehdottomasti joskus uudestaan.

Rakas päiväkirja...

Elämä kulkee nopeasti ja on täynnä ihania hetkiä uusien paikkojen ja onnistumisien parissa. Noita hetkiä ei haluaisi unohtaa, mutta iän karttuessa sen loistavan ravintolan nimi ei löydykään kielen päälle ja onnistuneen reseptin "salainen" ainesosa unohtuu ostoslistalta. Siksi päätin perustaa blogin, itselleni muistilistaksi elämästä - arjesta ja arjesta irtaantuneista hetkistä.

Tämä blogi ei tule olemaan mikään päiväkirja, vaan ennemminkin matkakertomus ja reseptikirja. Välillä saatan tuulettaa ajatuksia politiikasta ja yleisessä keskustelussa olevista aiheista. Lisäksi varsinkin keväisin tulen seuraamaan varsin aktiivisesti Euroopan suosituimman viihdetapahtuman eli Eurovisionin laulukilpailujen ympärillä tapahtuvia käänteitä.

Kirjoitan siis lähinnä itselleni, mutta jos jollekin on iloa tai hyötyä teksteistäni, niin tietenkin se ilahduttaa.
Loistavaa syksyn alkua kaikille!