sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Herkullinen moussaka

Moussaka, musaka, moussaka, musaka... Kreikassa käydessäni himoitsen tätä munakoisoherkkua. Pitkään pidin moussakaa valkokastikkeineen niin vaativana, että sitä olisi edes turha kokeilla valmistaa itse. Mutta sitten kerran näin Akis Petretzikisin Youtube-videon, jota oli pakko kokeilla. Muokkasin reseptiä vain hieman, ehkä suurimpana muutoksena se, että juustona käytin parmesanin sijaan fetan kaltaista salaattijuusto.



Normaalisti moussakaan tulee useampi kerros kasvista ja lihaa vuorotellen, mutta Akisin ohje on myös siinä mielessä simppeli, että pohjalle tulee kasvikset, sitten lihakastike ja valkokastike tulee päälle. Ja nämä kaikki voi valmistaa erikseen. Aloita valmistus kasvispedistä.



Kasvispeti:

1-2 munakoisoa
3 perunaa
1 sipuli
1 kesäkurpitsa
suolaa, pippuria, timjamia
oliiviöljyä



Viipaloi munakoiso ja itketä viipaleet ripottelemalla suolaa niiden päälle. Laita kiertoilmauuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele vuoka oliiviöljyllä.



Kuori ja viipaloi perunat sekä sipuli. Laita perunat ja sipuli kulhoon, ja mausta oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita! Voit käyttää joko tuoretta tai kuivattua timjamia. Itse olen kumpaakin testannut ja toimiviksi todennut. Nosta maustamisen jälkeen perunat ja sipuli vuokaan ja laita uuniin 20 minuutiksi.



Kuivaa itkeneet munakoisoviipaleet talouspaperilla, mausta perunoiden ja sipuleiden tavoin öljyllä, suolalla, pippurilla ja timjamilla ja lado ne sitten perunoiden päälle, kun vuoka on ollut ensin uunissa ensimmäiset 20 minuuttia. Nosta latomisen jälkeen vuoka takaisin uuniin ja anna taas olla uunissa 20 minuuttia.

Viipaloi kesäkurpitsa ja mausta ne. Yllätys, yllätys... maustaminen tapahtuu oliiviöljyllä, suolalla, pippurilla ja timjamilla. Levitä kesäkurpitsaviipaleet kasvispedin ylimmäksi kerrokseksi ja laita vuoka takaisin uuniin. Vuoka on uunissa jälleen 20 minuuttia ja sitten kasvispeti on valmis.



Jauhelihakastike:

oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
½ tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
2 rkl ketsuppia
400 g jauhelihaa
1 tlk tomaattimurskaa
suolaa, pippuria



Silppua sipuli, kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja kuullota sipulit. Murskaa valkosipuli ja laita se kuullottuneen sipulin sekaan. Lisää hetken päästä kaneli ja muskottipähkinä, ja mausteiden annettua irroitettua itsestään hieman makua lisää mukaan pannulle ketsuppi. Lisää vasta sen jälkeen jauheliha kypsentymään. Itse käytin tällä kertaa sika-nautaa jauhelihana, mutta Akis suosi nautaa ja monet moussakan fanittajat suosivat lampaan jauhelihaa.

Kun jauheliha on kypsää, niin lisää tomaattimurska. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna nesteen höyrystyä niin, että jauhelihakastike suhteellisen kuivaa.



Valkokastike eli béchamelkastike

100g voita
1,5 dl jauhoja
6-7,5 dl maitoa
½ tl muskottipähkinää
pippuria
100 g salaattijuustoa
2 kananmunaa


Aloita valkokastikkeen teko sulattamalla voi pannulla. Kun voi on sulanut, niin lisää jauhot ja sekoita niitä koko ajan vispilällä. Ala lisäämää maitoa pikkuhiljaa sekaan vispilöimällä koko ajan jauhoja. Kun olet saanut ½ litraa lisättyä, niin tarkkaile kastiketta, ja kun se on tasainen ja kuplii sopivasti, niin kastike on valmis. Nosta kastikepannu pois kevyltä ja mausta kastike muskottipähkinällä, pippurilla ja raastetulla salaattijuustolla. Lisää kananmunat mukaan. Sekoita kastike tasaiseksi. Ja voit kahden kananmunan sijaan käyttää Akisin ohjeen kolmea keltuaista, mutta itse en ole huomannut suurempaa eroa ja lisäksi suuressa osassa moussaka-ohjeita puhutaan vain kananmunista, ei keltuaisista.



Nyt kun sinulla on kaikki kolme komponenttia eli vihannespeti, jauhelihakastike ja valkokastike valmiina, niin voi aloittaa kokoamisen. Sekoita n. yksi kolmasosa valkokastikkeesta jauhelihakastikkeen sekaan.


Lisää sitten jauheliha kasvispedin päälle. Sekoita tasaiseksi.


Lisää vielä valkokastiketta jauhelihan päälle (kaikkea ei ole pakko käyttää, mikäli vuoka on liian täynnä) ja tasoita. Valkokastikkeeseen meni 100g salaattijuustoa ja loput 100g salaattijuustoa voit sirotella valkokastikkeen päälle raastettuna. Laita sitten vuoka 200 asteiseen uuniin ja anna olla sen sielä 30 minuuttia.



Kun nostat moussakan pois uunista, niin anna sen levätä reilusti, jopa tunti ennen tarjoilua. Näin maku tasaantuu ja moussakasta tulee helposti leikattavaa, kiinteää ja kätevästi tarjolle asetettavaa. Hyvää ruokahalua!

Lopuksi vielä linkkaan sen Akiksen videon, josta intoni kokeilla moussakaa lähti liikkeelle.







sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Avocado-tonnikalasalaatti

Internetissä ja Facebookissa törmää erilaisiin ruokavideoihin. Tällä kertaa minua onnisti, ja eteeni sattui todella herkullinen salaatti-vinkki, eli Natashan keittiön avocado-tonnikalasalaatti.


Vaikka normaalisti pidänkin enemmän pastapohjaisista tonnikalasalaateista, niin tätä oli kokeiltava. Näkemässäni videossa ei ollut määriä, joten testailin eri vaihtoehtoja. Tästä omasta ohjeesta riittää neljälle hyvin reippaaseen salaattiannokseen. Alkuperäisen ohjeen punasipulin vaihdoin makeaan sipuliin.

1 kurkku
2 avocadoa
2 purkkia tonnikalaa (paloina öljyssä)
1 makea sipuli
1 ruukullinen korianteria
1 sitruunan mehu
n. 2 rkl oliiviöljyä
suolaa (1-2 rkl tai maun mukaan)
pippuria (1-2 rkl tai maun mukaan)




1. Pilko kurkku. Itse mielelläni hieman kuorin kurkkua ja leikkaan vetisen keskustan pois, kun käytän kurkkua salaatteihin.





2. Pilko avocado. Kuutioksi leikkaaminen käy kokemukseni perusteella avocadon kuorta vasten. Kuoresta kuutiot on helppo lusikoida kurkkujen sekaan.




3. Lisää tonnikala. Valuta purkeista öljy pois ennen kuin lisäät tonnikalan kurkun ja avocadon sekaan.

4. Pilko makea sipuli ja lisää muiden ainesten sekaan.

5. Silppua korianteri ja sekoita salaattiin.

6. Mausta puristamalla sitruunasta mehu, lisäämällä oliiviöljy sekä suola ja pippuri. Maistele ja nauti!